Sustav analize opasnosti i kontrola kritičnih kontrolnih točaka
HACCP označava sustav upravljanja opasnostima u cijelom prehrambenom lancu, a zasniva se na identifikaciji i analizi specifičnih opasnosti te utvrđivanju preventivnih mjera kojima se rizik proizvodnje i nastanka potencijalno opasne hrane uklanja ili svodi na prihvatljivu mjeru. HACCP predstavlja znanstveno utemeljen, preventivan i troškovno najdjelotvorniji sustav sigurnosti hrane koji proizvođačima, prerađivačima i distributerima hrane nudi stručan, racionalan i sustavan pristup analizi i mjerama za upravljanje mogućim biološkim, kemijskim i fizičkim opasnostima u lancu „ od polja do stola“.
Prema Zakonu o hrani, (NN 117/03) „Subjekt u poslovanju s hranom, osim na razini primarne proizvodnje, dužan je uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje u svakom objektu pod njegovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu sa sljedećim načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (u daljnjem tekstu: HACCP)”, te Pravilniku (NN 74/97) članak 7.“
Sedam načela HACCP sustava, praktični su model identificiranja i kontroliranja značajnih opasnosti na trajnoj osnovi, su:
- Obaviti analizu rizika
- Odrediti kritične kontrolne točke (KKT)
- Odrediti kritične granice
- Uspostaviti sustav nadzora
- Utvrditi korektivne mjere
- Uspostaviti postupke verificiranja
- Uspostaviti sustav dokumentiranja
Sustavi HACCP-a nisu zamjena za ostale zahtjeve u vezi s higijenom prehrambenih proizvoda, nego su dio paketa higijenskih mjera koje moraju osigurati zdravstveno ispravne i sigurne prehrambene proizvode. Mora se imati na umu da prije uspostave postupaka HACCP-a moraju biti ostvareni zahtjevi povezani s higijenom prehrambenih proizvoda.
Izrada plana i primjena HACCP sustava te korištenje uputa za dobru praksu je zakonska obveza svih poslovnih subjekata koji posluju s hranom. Namjera sustava je lakše kontroliranje opasnosti u prehrambenim tvrtkama i ugostiteljstvu radi zaštite zdravlja potrošača. Posebice se ističu kao obvezni u primjeni HACCP sustava:
- Restorani, uključujući i uređaje za rukovanje hranom u prijevoznom sredstvima poput brodova;
- Ugostiteljski sektori koji dostavljaju već pripremljenu hranu iz centralnog objekta;
- Pekarski i slastičarski sektor.
Od 01. siječnja 2009. svi su poslovni subjekti koji rade s hranom, dužni uvesti HACCP sustav u svoje poslovanje, u suprotnom plaćaju zakonom propisane kazne. NN 85/2006 od 20. srpnja 2006. primjena Zakona o hrani (Narodne novine 117/2003, 130/2003 i 48/2004). Naš HACCP tim se sastoji od vrsnih stručnjaka, prehrambenih tehnologa, veterinara, sanitarnih inženjera, arhitekata i liječnika epidemiologa, za Vas izrađuje i implementira HACCP sustav, poštujući specifičnosti Vašeg poslovanja hranom. Stoga, olakšajte svoje poslovanje, prepustite iskusnom timu stručnjaka izradu Vašeg HACCP plana i mirno dočekajte primjenu nove zakonske regulative.
SIGURNA HRANA ZA SVE!
S nama ste u sigurnim rukama!
Vaš HACCP tim